O DRUŠTVU

Pustno društvo Goriča vas deluje na področju kulture in etnografske dejavnosti že od leta 1992. Vse skupaj se je začelo, ko se je par veseljakov, ki jim je pustni čas veliko pomenil dobilo skupaj. Beseda je dala besedo in ustanovili so Pustno društvo. Vse od takrat se tudi mlajše generacije vpleta v pustne norčije. Zanamce je seveda treba imeti.

Smo prostovoljno društvo, ki jih druži ljubezen do pustnih običajev, ki si jih želimo ohranjati še naprej.

Društvo šteje okoli 60 aktivnih članov in prijateljev društva. V organizacijski skupini jih je skupaj s predsednikom še 11. Z veseljem do pustnega časa želimo prispevati k kulturnem ozaveščanju, povezovanju družbe in razvijanju veselja med Ribničani in širše.

ZGODOVINA DRUŠTVA

Prvi koraki pustnega društva so se delali že leta 1991. Idej je bilo vedno mnogo. Izdelovali so različne pustne maske, ki so presenečale in navduševale občinstvo, ter k sodelovanju vabili še druge pustne navdušence. Od velikih mask smo lahko videli vlak, kamelo, velikansko žirafo, ladjo in pustne skupine, kjer je bilo udeleženih veliko sodelujočih članov, pa tudi živali. Tako so se skozi mestni trg sprehodile tudi skupine s konji – Indijanci, kavboji, grad z grajsko gospodo in vitezi s konji. V mnogih letih se je preprost sprevod pustnih mask razvil v pravi pustni karneval, kjer so na povabilo našega društva sodelovala tudi druga društva iz cele Slovenije. Člani Pustnega društva Goriča vas so v Ribnico pripeljali maske, ki so prava paša za oči, saj so predstavili tudi etnografske maske kot so kurenti, škoromati, laufarji in druge. Vedno pa sta sodelovali tudi šola in vrtec s svojimi otroki, ki so vedno navdušeni nad pustnim rajanjem.